Blogi

Unusta müüdid! Purustame suurimaid eksiarvamusi soojuspumpade kohta

Kodu
Sääst

Kõrgete küttearvete saabudes pakuvad küttesüsteemid pikaks ajaks jutu- ja mõtteainet. Sageli pole rahvasuus levinud arvamused ja väited aga kõige õigemad. Eesti Energia eksperdid annavad nõu, mida peaksid tegelikult soojuspumpade kohta teadma.


Image

Soojuspump viib küttekulud lakke

Ei vasta tõele. Soojuspump on oma tööpõhimõttelt nii energiasäästlik kui ka rahakotisõbralik. Kui varem kütsid kodu elektriküttega, näiteks puhurite või elektriradiaatoritega, siis on sääst mõõdetav kordades. Soojuspump kulutab samuti elektrit, kuid teeb seda siiski säästlikult võrreldes puhta elektriküttega.

Kui aga enne soojuspumba kasutuselevõttu kasutasid ainult ahikütet ning tõid selleks puid ise metsast, võivad talvised elektriarved näida tõepoolest kõrged. Samas on ka mugavusel oma väärtus. Soojuspump on kindlasti tuleohutum ja keskkonnasäästlikum variant: puudub vajadus küttematerjalide ladustamiseks, küte on suitsu-, tahma ja tuhavaba ning tuba saab soojaks ühe nupuvajutusega.


Image

Soojuspumbad on kallid

Soojuspump on investeering, mille tasuvust tuleb enne paigaldamist hinnata. Soojuspumba esialgne investeering võib olla küll suurem, kuid kuna edaspidi on elektriarved märgatavalt väiksemad, tasub investeering end ka üsna kiiresti ära.

Tänapäevasete tehnoloogiate kasutegur on oluliselt suurem, mistõttu on ka tasuvusaeg lühem. Õhksoojuspump võib elektriküttega võrreldes ära tasuda 1-2 aastaga, õhk-vesi ja maaküte 4-7 aastaga. Pumpade eluiga aga võib ulatuda 15-25 aastani.

Täpne tasuvusaeg ja investeeringu suurus sõltub aga konkreetse projekti eripäradest. Enda kodule kõige sobivama lahenduse ja täpsema hinnangu saad siis, kui küsid pakkumist oma ala ekspertidelt.

Kui kogu investeeringu summat võtta pole, pakub Eesti Energia võimalust maksta ka kuumaksetega. Nõnda saab hakata elektriarvelt kokku hoidma kohe, ilma et peaks suurt summat koguma ja seda investeeringu alla kinni panema. Valida saab nulleurose sissemakse, puuduvad lepingutasud, haldustasud ning soovi korral saab ka jäägi ennetähtaegselt tagastada. Soojuspumba paigaldamisest saadav kasu on aga kohe nähtav.

Õhksoojuspumbad on koledad ja lärmakad

See mure on juba ammu minevik. Kui esteetika on sinu jaoks oluline, on kõigil suurematel tootjatel mudeleid, mis on kaasaegse disaini ning moodsa välimusega. Sealjuures ei pea ilus disain tähendama mitmekordset hinda. Välisseadmele on võimalik ümber ehitada moodne kast, mida saab värvida fassaadiga sama tooni.

Lisaks on soojuspumpadel võimalik valida erinevaid režiime, mis aitavad mürataset veelgi vähendada, eriti oluline on see juhul, kui seade paikneb magamistoas. Kindlasti avaldab müratasemele mõju ka paigalduse kvaliteet, seega tasub see kindlasti jätta ekspertide hoolde. Välisseadmeid on võimalik paigaldada igasse maja seina, et vähendada müra kostumist majja sisse või naabritele.

Soojuspump lõpetab suure pakasega töötamise

See ei vasta tõele, kui valida kaasaegne seade, mis sobib hästi põhjamaisesse kliimasse. Uued seadmed tagavad tõhusa kütte ka ligi -30 kraadi juures. Eesti Energia valikus on üle 100 erineva mudeli – nii võid olla kindel, et leiame just sinule sobivaima.

Eksperdid annavad head nõu, milline tehnoloogia ning seade sinu koju kõige paremini sobib. Tagame ladusa valiku ja paigaldusprotsessi ning pakume ka korralisi hooldusi. Lisaks teeme sulle hea pakkumise 100% taastuvenergial põhinevale elektripaketile, et saaksid oma keskkonnajalajälge veelgi vähendada ning anname nõu riiklike toetuste osas.