Blogi

Elektrikulude kokkuhoidu alusta kõige suurematest röövlitest

Kodu
Sääst

Viimaste kümnendite jooksul on elektritarbimine kodumajapidamistes kordades tõusnud, sest elektriseadmete hulk meie kodudes on oluliselt kasvanud. Pea igas kodus leidub täna vähemalt üks digiboks, ruuter, arvuti, veekeetja ja palju teisi elektriseadmeid. Mida rohkem kodumasinaid, seda enam tasuks kaaluda, kuidas saab väikeste muudatuste abil energiakulusid vähendada.

Energiat on lihtsate nippide abil võimalik kokku hoida igas majapidamises. Enamik energiasäästulahendusi võivad märkimisväärselt väiksema arve tuua juba järgmisel kuul.

Suurim säästupotentsiaal peitub just küttes, sest kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Eramajades on küttekulude alandamine tihti võimalik ökonoomsema küttesüsteemi kasutuselevõtuga. Näiteks tasub kaaluda elektrikütte asendamist maaküttega, lihtsama lahendusena vana õliradiaatori või elektripuhuri asendamist energiasäästlikuma õhksoojuspumba asemele. Tehtud investeering võib end ära tasuda üpris kiiresti.

https://www.energia.ee/documents/8457332/8593168/img3.jpg/fa480c8a-d9cd-4482-9c37-1e690f9bc402?t=1535525009489

Järgmisena tasub otsa vaadata vanematele kodumasinatele, mis neelavad tänapäevaste masinatega võrreldes kordades enam elektrit. Kõrges elektrikulus võib „süüdi“ olla nii vana televiisor kui ka pidevalt töötav nõrga energiaklassiga sügavkülmik. Vahetades 20-aastase külmiku uue A++ külmiku vastu saab aastas säästa paarkümmend eurot.

Üldiselt tasuks uut kodumasinat ostes jälgida mitte ainult letihinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga. Hinnanguliselt hoiavad A++ energiaklassi seadmed kokku 45% energiat võrreldes pikka aega tipuks peetud A energiaklassiga.

Kuna kogu Eesti on üle viidud kaugloetavatele tunnipõhistele arvestitele, saavad Eesti Energia kliendid tunnise täpsusega iseteenindusest või mobiiliäpist vaadata, kuidas on nende elektritarbimine ajas muutunud ning võrrelda seda nädala, kuu või aasta lõikes. Hoides oma tarbimisel pilku peal, näed täpselt, millist mõju on arvetele avaldanud näiteks energiasäästlikumad kodumasinad või kütteperioodi algus. Kui leiad kokkuhoiukohti ja säästad tarbides vähemalt ühe kilovatt-tunni, mõjutab see su elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.

/-/doc/8457332/news/08.10/energiasaastunipid.png