Uudised

Enefit Green tutvustas Ruhnu rajatavat taastuvenergia lahendust kohaliku kogukonna esindajatele

Eile väisasid Ruhnu saart Enefit Greeni, Elektrilevi ja Enefit Solutionsi esindajad, et tutvustada vallavanem Jaan Urvetile ja teistele kohaliku kogukonna esindajatele saarele rajatavat unikaalset taastuvenergial põhinevat energialahendust. Keskkonnasõbralik elektritootmine algab Ruhnus sügisel.

„Unikaalne taastuvenergialahendus, mille Ruhnu saarele rajame, koosneb päikesepaneelidest, elektrituulikust ja akupangast. Nii hakkab saar sellest sügisest üle 50% vajalikust elektrist saama taastuvatest energiaallikatest,“ rääkis Enefit Greeni juhatuse liige Innar Kaasik. Ta lisas, et tagamaks saare elektrivarustus igal aastaajal ja iga ilmaga, jääb saarele alles ka diiselgeneraator, mille töötunnid varasemaga võrreldes küll oluliselt vähenevad. „Usun, et rahul on ka kohalik kogukond, kuna Ruhnu saare elektritootmine muutub palju keskkonnasõbralikumaks,“ lausus Kaasik.

Ehitustööd algavad saarel maikuus ja toimuvad etappide kaupa. Viimased tööd lõpevad käesoleva aasta novembris.

Rajatava elektritootmissüsteemi võimsuseks on 160 kilovatti, mis on piisav kogu saare elektrivajaduse katmiseks. Lisaks päikesepaneelidele on energialahenduse osaks elektrituulik, akud ning automaatikaseadmed. Elektrituuliku kasutuselevõtuks renoveerib Enefit Green ühe 2007. aastal Ruhnule paigaldatud elektrituulikutest. Teine saarel olnud tuulik demonteeritakse. Energialahendus asub Ruhnu lennuvälja läheduses. Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeerib Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot.

Siiani on Ruhnu saarel elektrit toodetud peamiselt diiselgeneraatori abil, mis aga ei ole hinna ja keskkonnahoiu vaatest kõige sobivam lahendus. Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligikaudu 450 megavatt-tundi. Ruhnu rahvaarv on 170, kuid püsielanikke on saarel vähem. Saare pindala on ca 12 km2.

Esimese päikeseelektril põhineva elektrijaama rajas Enefit Green 2017. aasta lõpus Järvamaal asuvale Estonia piimafarmile. Päikeseelektrijaamad on rajamisel ka Tartumaal asuvale Greifi trükikojale ja Tartus asuvale Tasku keskusele. Lisaks on sõlmimisel veel mitmeid lepinguid.

Enefit Green on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõte. Enefit Green toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru, Paide ja Valka elektrijaamad ning Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid. Päikesest toodetakse elektrit Estonia piimafarmile Järvamaal. Lisaks kuulub Enefit Greenile Keila-Joa hüdroelektrijaam. Ettevõttes töötab ligi 90 inimest.