Uudised

Enefit Green käivitas Iru elektrijaama gaasil töötava koostootmisploki

Jahenenud ilmadest tuleneva suure soojusvajaduse tõttu käivitas Enefit Green nädala alguses aasta aega reservis seisnud gaasil töötava koostootmisploki.

„Elektritarbijal on täna ilmselt mõistlik enda tarbimine üle vaadata ja üritada kallimatel tundidel tarbimist vähendada. Samas energiatootja jaoks on täna väga head tingimused, sest kella kuuest hommikul kuni kella 12ni päeval on elektri turuhind väga kõrge – 200 eurot megavatt-tunni kohta ja enam,“ ütles Enefit Greeni juhatuse liige Innar Kaasik. Tema sõnul on kõrge elektri turuhind põhjustatud regioonis valitsevast külmast ja tuulevaiksest ilmast, mis tõstab elektri tarbimist ja mõne elektrijaama avariilisest rikkest.

„Tallinna küttevõrgus on praegu piisavalt soojuskoormust Iru gaasiploki jaoks ning ka elektri ja gaasi hind olid meile sobilikud, et gaasil töötav koostootmisplokk käivitada. Energiaplokk toodab hetkel elektrit ligi 85 megavatise võimsusega ning soojuslik võimsus on ligikaudu 205 megavatti,“ rääkis Kaasik. Iru elektrijaama gaasil töötav koostootmisplokk töötab seni, kuni on piisavalt soojuskoormust ning energia hinnad on tootmiseks sobilikud.

Elektri turuhind Nord Pool’i Eesti hinnapiirkonnas on täna keskmiselt 90,22 eurot megavatt-tunni kohta. 2017. aastal oli keskmine elektri turuhind Eesti piirkonnas 33 eurot megavatt-tunni kohta.

Lisaks Iru elektrijaama gaasiplokile on samas elektrijaamas aastaringselt töös kütusena segaolmejäätmeid kasutav elektri ja soojuse koostootmisplokk.

Enefit Green toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Tipukoormuste katmiseks kasutatakse vajadusel ka gaasi. Ettevõtte suuremateks tootmisüksusteks on Iru, Paide ja Valka elektrijaamad ning Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid. Lisaks kuulub Enefit Greenile Keila-Joa hüdroelektrijaam.