Uudised

Põlevkivi kaevandamise juubeliaasta suursündmus on rahvusvaheline sümpoosion „Põlevkivi 100“

20. – 21. septembrini toimub Tallinnas rahvusvaheline sümpoosion „Põlevkivi 100“, mis toob Eestisse kokku põlevkivi töötlevate ja varusid omavate riikide esindajad üle kogu maailma. Üritus toimub Eesti põlevkivitööstuse 100. juubeli raames Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli eestvedamisel.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul pakub sümpoosion ainulaadse võimaluse kuulata teiste riikide põlevkivi töötlemise ja uurimise kogemusi, samuti on võimalik teistele riikidele tutvustada Eesti põlevkivitööstuse saavutusi nii tehnoloogiliste uuenduste kui ka keskkonnamõjude vähendamise näol.

“Eestis asub unikaalne põlevkivi töötlemise oskusteave. Oleme suurimas mahus põlevkivi töötlev riik ja meil on tõestatud tehnoloogiad nii elektri kui õli tootmiseks, mida arendame pidevalt üha efektiivsemaks ja keskkonnasäästlikumaks. Kuna maailma põlevkivivarud on tohutud ja on teisigi riike, kes juba arendavad põlevkivist energia tootmist või soovivad põlevkivi kasutusele võtta, on Eestis olemas reaalne ekspordipotentsiaal nii maavara, keskkonnamõjude ja tehnoloogia uuringute kui ka projektijuhtimise teenuse näol,“ rääkis Hando Sutter.

Tartu Ülikooli rektori professor Volli Kalmu sõnul on tänavune aasta Eesti põlevkivitööstuse jaoks märgiline – põlevkivi kaevandamise algusest möödub 100 aastat ning sama kaua on põlevkivi Eestis teaduspõhiselt uuritud. “Põlevkivi teaduspõhine uurimine Eesti ülikoolide kaasabil võimaldab riigil teha tarku otsuseid, et põlevkivi annaks ka edaspidi ühiskonnale kasu, looks uusi töökohti ning edendaks innovatsiooni selles ainulaadses valdkonnas maailmas,” rääkis Kalm.

"Põlevkiviteadus on vaieldamatult Eesti teaduse ja tehnoloogia maailmatase – arutelu selle valdkonna üleilmse tuleviku üle on suur väljakutse ja võimalus kõigile meie teadlastele ja inseneridele," rääkis Tallinna Tehnikaülikooli rektor akadeemik Jaak Aaviksoo. Esimene põlevkivikonverents toimus Eestis 1968. aastal Tallinna Tehnikaülikoolis. Viimati toimus rahvusvaheline põlevkivisümpoosion Eestis aastal 2013, mil osales 400 valdkonna spetsialisti 33 riigist.

Sümpoosion toimub 20.–21. septembrini Tallinnas Kultuurikatlas. Üritus viiakse läbi koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Keskkonnaministeeriumi ja Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomiteega.

Lisainfo ja teeside esitamine