Uudised

Eesti Energia turuosa gaasiturul on kasvanud 22 protsendini

Möödunud aastal kasvatas Eesti Energia oma turuosa Eesti gaasiturul viiendikuni. Tänu laiale tootevalikule ja alternatiivsetele tarnevõimalustele Leedust on Eesti Energia gaasilepingu kasuks otsustanud järjest rohkem Eesti ettevõtteid, sealhulgas näiteks toiduainetetööstus Salvest ja Eesti suurim pesumaja Baltic Clean.

„Tänasel Eesti gaasiturul saavad nii era- kui ka ärikliendid valida endale sobivaima gaasimüüja olenemata sellest, millise teenusepakkuja võrguga nende tarbimiskoht on seotud,“ selgitas Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan. „Eesti Energia tegutsemine gaasimüüjana annab Eesti ettevõtetele võimaluse võtta konkureerivaid pakkumisi ning leida endale seeläbi sobivaim toode ja hind," rääkis Agan. Ta lisas, et täna analüüsib Eesti Energia võimalust siseneda ka kodukliendi gaasiturule, et pakkuda tulevikus kodutarbijatele alternatiivseid valikuid gaasiostuks ning elektri- ja gaasiostulepingut ühe energiapakkuja poolt.

Kolm aastat tagasi alustas Eesti Energia lisaks elektrimüügile ka gaasimüüki suurklientidele, võimaldades esimese turuosalisena klientidel gaasi hinda fikseerida. "Nii fikseeritud kui ka kombineeritud hinnaga tooted on Eesti Energia gaasimüügi turuosa kasvule kaasa aidanud. Need gaasiostuvõimalused pakuvad täna head alternatiivi äriklientidele, kes on seni pidanud ostma gaasi nafta maailmaturu hindadest sõltuva hinnaga ja leppinud hindade igakuise muutumisega. See aga vähendab klientide võimalust oma kulusid prognoosida," selgitas Agan. Lisaks tihenenud konkurentsile on Agana sõnul müügi kasvu põhjuseks ka klientide soov osa saada Leedust tarnitud gaasist, mis pakub alternatiivi Vene gaasile.

Sarnaselt avatud elektriturule käivad täna Eleringi poolt ettevalmistused ka gaasituru andmelao loomiseks, mis toob endaga kaasa suurema läbipaistvuse gaasiturul. Agan loodab, et sarnaselt ühe arve juurutamisele elektriturul juurutatakse ühine arve peagi ka gaasiturul. Eestis tarbitakse aastas keskmiselt 500 miljonit kuupmeetrit ehk ligi 5 teravatt-tundi maagaasi, mis jääb vaid mõnevõrra alla aastasele 8 teravatt-tunni suurusele elektritarbimisele Eesti avatud elektriturul.