Uudised

Energiafoorum 2015: nutikalt tarbides saab tulevikus energiakulusid oluliselt vähendada

Täna Kultuurikatlas toimunud Energiafoorumil „Nutikas energiatööstus“ tõdeti, et juba mõne aasta pärast saab iga nutikas tarbija oma energiakulusid märgatavalt vähendada tänu detailsetele tarbimisandmetele, automaatsetele tarbimissüsteemidele ja omaenda elektritootmisele.

Eesti Energia energiamüügi juhi Karla Agana sõnul on esimeseks suureks sammuks tarbimise juhtimise ja vähendamise poole olnud tarbimisandmete parem kättesaadavus. „Oleme jõudnud tänaseks käsitsi näidukaardile kirja pandud tarbimiskogustest olukorrani, kus kaugloetavad arvestid annavad meile ja tarbijatele juurdepääsu väga detailsele tarbimisinfole, mille analüüsimisel on võimalik teha nutikamaid otsuseid,“ selgitas Agan ning tõi välja, et juba täna kasutavad kümned tuhanded Eesti Energia kliendid detailsete tarbimisandmete jälgimiseks loodud mobiiliäppi ja veebipõhist elektritarbimise graafikut.

Teiseks oluliseks energiaturu trendiks on kujunemas automaatsed tarbimislahendused, mida hinnatakse energiahindade volatiilsuse tõttu üha rohkem. Agana sõnul on turule jõudnud üha enam just turuhinna muutuste põhjal tarbimist võimaldavaid automaatseid lahendusi ja ka Eesti Energia on alustanud pilootprojekte nende lahenduste väljatöötamiseks, et pakkuda mõne aasta pärast klientidele võimalust oma elektritarbimist automaatselt juhtida. Automaatsete tarbimislahenduste põhiline eesmärk on viia tarbimine tiputundidelt madalama nõudlusega perioodidele.

Tehnoloogia areng ja odavnemine ning Euroopa Liidu poolt 2020. aastaks uusehitistele seatud nõuded kujundavad Agana sõnul tulevikus turul olukorra, kus pea kõigist elektritarbijatest saavad ka elektritootjad. „Teades, et viie aasta pärast peavad kõik uusehitised olema liginullenergiahooned, liigume juba täna selles suunas, et klienti tulevikus elektri tootmisel toetada ja talle mikrotootmiseks täisteenuslahendust pakkuda,“ selgitas Agan ning tõi välja, et esimesi lahendusi hakatakse pakkuma jaekliendile juba järgmisest aastast.

Eesti Energia korraldatud Energiafoorum keskendus sel aastal energiasõltumatusele ja kandis nime „Nutikas energiatööstus“. Foorumil arutlesid energiatööstuse tuleviku üle Eesti Energia nõukogu esimees Erkki Raasuke, Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter, Eesti Energia juhatuse liige projektide, tehnoloogia ja uue äri valdkonnas Margus Vals, Outoteci president Andreas Orth, Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere, NPS turgude ja operatsioonide direktor Marianne Wergeland Jenssen ja Eesti Energia Energiamüügi juht Karla Agan.