Uudised

Eesti Energia Kaevanduste raudtee tähistab 65. juubelit

12. detsembril 65 aastat tagasi alustas tegevust põlevkivi transportimiseks rajatud raudtee, mis kannab täna nime Eesti Energia Kaevanduste logistikaettevõte.

„151,5 km pikkusel raudteel veavad põlevkivi ja põlevkivitooteid 588 vagunit ja 19 vedurit, mis liigutavad aastas umbkaudu 15-17 miljonit tonni põlevkivi, põlevkiviõli ja aherainet,“ räägib Eesti Energia Kaevanduste logistikadirektor Toomas Põld. Tema sõnul koosneb põlevkiviraudtee töötajaskond väga kompetentsetest, kogenud ja lojaalsetes liikmetest, kelle seast 42 on sel raudteel töötanud üle 35 aasta. Kokku töötab Eesti Energia Kaevanduste logistikaettevõttes 450 inimest.

Logistikaettevõtte peamisteks tegevusaladeks on raudteetransport ja kütuse etteanne. „Ettevõtte igapäevatööks on parimate logistiliste lahenduste tagamine põlevkivi transportimiseks tarbijateni ning aastate jooksul on logistilised süsteemid paindlikumaks muutunud. Kui alguses transporditi meie raudteel eelkõige kahte sorti põlevkivi, siis nüüd tuleb õigesse punkrisse tarnida kuut erinevat toodet,“ kirjeldab Põld. Logistikaettevõte teenindab Eesti Energia Kaevandusi, Narva Elektrijaamu ja Õlitööstust ning VKG-d.

Põlevkivi transportimiseks asutatud raudteeüksus loodi 1949. aastal nime all kombinaat Eesti Põlevkivi Laadimise-Transpordi Valitsus. Aastate jooksul kaheksat nime kandnud raudtee kannab nimetust Eesti Energia Kaevanduste logistikaettevõte alates 2011. aastast.

Sel aastal tähistab Eesti energeetika mitut juubelit. Tänavu tähistas 75. sünnipäeva Eesti Energia ning 65 aastat möödus Eesti Energia elektri tootmise algusest. Juubeleid tähistavad ka Eesti ja maailma suurimad põlevkivielektrijaamad: Balti elektrijaam saab 55. aastaseks ja Eesti elektrijaam tähistab 45 aasta möödumist ettevõtte sünnist. Lisaks on juubelid ka Eesti Energia Tehnoloogiatööstusel (55) ja Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse testimiskeskusel (50).