Uudised

ENTRUMi toel asub ettevõtlikke ideid realiseerima üle 400 Virumaa noore

Neli aastat tagasi Eesti Energia algatusel Virumaal käima läinud ning nüüd sinna tagasi jõudnud ENTRUM alustas oktoobri lõpus Jõhvi Kontserdimajas suure avapauguga viiendat hooaega. Koolinoorte ettevõtlikkusideede konkursile ja arenguprogrammile registreerus kokku üle 400 koolinoore Ida- ja Lääne-Virumaalt.

ENTRUMi tegevjuht Darja Saar tunneb uhkust, et selle aasta ENTRUM toimub just Virumaal. „Virumaa on kõrge potentsiaaliga piirkond, mis on hakanud oma arengus täiel rinnal hoogu võtma. Seda mitte ainult majanduse ja tootmise, vaid ennekõike inimeste mõtlemise ja teotahte osas. Selle aasta noorte suur huvi oma sotsiaalsete ja äriliste oskuste arendamise vastu ENTRUMis näitabki, kui palju on selle piirkonna noortel energiat, mis otsib väljendust ja rakendamist kogu Eestile lisaväärtuse loomiseks,” sõnas Darja. „Ma usun siiralt, et just sellel aastal osalevatest noortest on sirgumas juba 5–6 aasta pärast Eesti poliitika, majanduse ja kultuuri tipptegijad, kes hakkavadki määrama meie riigi arengusuunda,” lisas ta. Tänavu on programmis tähelepanu all põlevkivienergeetika – seega ootame noortelt enim ideid ja teostusi inseneeria, põlevkivi ja energeetika valdkonnas.

/-/doc/8457332/news/entrum2.jpg

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive peab oluliseks, et Eestis oleks noori, kes ei oota, et keegi korraldab midagi nende eest ära, vaid kes ise liiguvad oma eesmärkide suunas. „ENTRUM on aastate jooksul ennast tõestanud. Noored saabuvad esimesele sessioonile arglikuna, kuid lahkuvad julgematena – nad on saanud enesekindlust ja eneseusku ning hulga kasulikku kogemust. Oluline roll on meie inimestel, kes annavad programmi tänuväärse panuse, pühendades noortele oma aega ja energiat ning pakkudes ideid,” selgitab Sandor.

100 Eesti ettevõtjat ja professionaali noori juhendamas

ENTRUMi näol on tegemist õppeaastapikkuse koolinoortele suunatud arenguprogrammiga, mille kaudu saavad noored teostada oma ettevõtlikke ideid, lihvida oskusi ja arendada silmaringi ning luua oma ideede realiseerimiseks vajaliku kontaktvõrgustiku. Noori aitavad ideede ellu viimisel ligi 100 Eesti ettevõtjat ja professionaali, kellest saavad programmi käigus noorte jaoks mentorid. Möödunud hooaja parimaks mentoriks tituleeritud Indrek Kelderi hinnangul on ENTRUM ka ettevõtja jaoks unikaalne võimalus ja kogemus. „Tagantjärele mõeldes oleksin nõus selle kogemuse eest ka peale maksma,” sõnas Kelder, kes igapäevaselt töötab SmartCap’is investeeringute haldurina. „Aastaid sama tööd tehes tekib kõigil teatud raamistumine – mõni ajab selle segamini professionaalse kogemusega. Mentoriks olemine on aga võimalus oma raame näha. Kui siis jätkub eneseanalüüsivõimet, saab programmis kogetu põhjal ka oma elukutses areneda,” lisas Kelder.

Juba neli hooaega ENTRUMis mentorina kaasa löönud ettevõtja Ailia Ohalu tõi aga välja, et vaimustub enim noorte innukusest. „Mind inspireerib entusiasm, millega ENTRUMi noored oma ebareaalsetena näivate ideedega välja tulevad, neid ideid juhendajate abile toetudes õhinaga arendama asuvad ja lõpuks need vaatamata takistustele, kuid tänu oma tahtekindlusele edukalt ellu viivad,” kirjeldas Aili.

ENTRUMi viienda hooaja inspireerijate seas on kuulus muusik, telestaar ja Eesti noorim miljonär

Ka sel aastal on programmi kaasatud tuntud Eesti ettevõtlikud inimesed, kes inspireerivad ja toetavad noori nende ideede elluviimisel. Nii on ENTRUMi viienda hooaja patroonideks ehk ettevõtlikkuse eeskujudeks muusik Tanel Padar, Eesti esimese tudengisatelliidi ESTCube looja Mart Noormaa, IT-ettevõtja Vladimir Funtikov, maailmarändurist ettevõtja ja Ajujahi 3. koha omanik Ülane Vilumets ning televõistluse „Rakett 69” kolmanda hooaja võitja Reigo Kebja.

/-/doc/8457332/news/entrum1.jpg

ENTRUMi Virumaa hooaja kõige ettevõtlikumad koolinoored selguvad 2015. aasta maikuus. Traditsiooniliselt annab tiitli isiklikult üle Eesti Vabariigi president. Lisaks premeerib Eesti Energia ENTRUMi kõige ettevõtlikumate koolinoorte tiitli pälvinud noori 3000 euro suuruse stipendiumiga idee edasiseks arendamiseks.

Rohkem infot ENTRUMi kohta leiad siit: www.entrum.ee

Ettevõtlikkusideede konkursi ja arenguprogrammi ENTRUM algatas 2010. aastal Eesti Energia. Rahvusvaheliselt tunnustatud ja mitme tiitliga pärjatud programmi viiakse ellu koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga ning Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga. ENTRUM on suunatud 13–19-aastastele koolinoortele, et kasvatada neis ettevõtlikku meelt ning innustada neid ise oma elu juhtima. Ettevõtlike ideede teostamiseks pakub ENTRUM neile mentorprogrammi, kaasates ka ettevõtlusinkubaatoreid, regionaalseid arenduskeskusi ja kohalikke omavalitsusi. Aastatel 2010–2014 tegi ENTRUM ringi peale kogu Eestile, innustades rohkem kui 2000 ettevõtlikku noort ning aidates teoks saada rohkem kui 500 ideel sotsiaalse ettevõtluse, tehnoloogia, öko- ja loomemajanduse valdkonnas.