Uudised

Kohtla Kaevanduspargi ekspositsioon sai täienduse

Eesti Energia Kaevandused andsid Kohtla Kaevanduspargile ekspositsiooni maapealse osa rikastamiseks üle umbes 30 kuupmeetrit erinevaid kivimeid. Kohtla Kaevanduspargi külastajatele on uudistamiseks välja pandud erineva energeetilise väärtusega põlevkivi, killustik, aheraine ja ka lendtuhk.

Kohtla Kaevanduspark on läbimas põhjalikku uuendust ning peagi on valmimas keskuse uus maapealne ekspositsioon endise rikastusvabriku hoones ja selle ümbruses, millest saab uueneva kaevanduspark-muuseumi üks tõmbenumbreid. Uuenemas on ka maa-alune ekspositsiooni osa.

Kohtla Kaevanduspargi tegevjuht Illart Jool sõnas, et täiemahuliselt valmib kaevanduspargi ekspositsioon järgmise aasta kevadel. „Kohtla Kaevanduspargist saab kindlasti Ida-Virumaa üks olulisemaid turismimagneteid, mis annab võimaluse nii kohalikele kui välisturistidele tutvuda Eesti energeetikaga lähemalt ja läbi isikliku kogemuse,“ lubas Jool. Kuigi keskuse maapealne osa on alles valmimisel, saavad külalised jätkuvalt külastada maa-alust ekspositsiooni, kehastudes kaevuriks ning laskudes kuni 8 meetri sügavusele kaevanduskäikudesse.

Endise rikastusvabriku hoone ümber pannakse lisaks erinevatele kivimitele uudistamiseks välja ka põlevkivitööstuses kasutatav tehnika. Põnevust lisab ka kevadel valmiv uus ekspositsioon endises rikastusvabriku hoones. Vaatamist väärib ka ajalooline hoone ise, kus moodne interaktiivne näitus on loovalt integreeritud ajaloolisesse interjööri.

Rikastusvabriku hoones on valmimas ka Eesti Energia ekspositsioon. Eesti Energia ühiskondliku vastutuse juht Kaja Kilk lubab, et uudistamist ja avastamisrõõmu jätkub uuenevas kaevanduspargis igas vanuses külastajatele. „Kaevandusparki tasub kindlasti tulla ka neil, kes on seal varemgi käinud, sest ootamas on palju uut ja põnevat. Eesti Energial on endises rikastusvabrikus valmimas interaktiivne energeetikateemaline ekspositsioon, kus energiatööstusega saab tutvuda läbi kogemuse ja mängu. Uudistamiseks on 15 erinevat energiateemalist eksponaati,“ kirjeldas Kilk. Kokku koosneb aga rikastusvabriku ekspositsioon 50 eksponaadist viiel erineval teemal, mis paiknevad läbi viie korruse.

Kohtla Kaevanduspark-muuseum on Ida-Virumaa üks huvitavamaid ja atraktiivsemaid külastamisobjekte. Järk-järguliste arendustööde käigus valmib järgmise aasta jooksul uus ja terviklik kogu perele mõeldud külastuskeskus. Samuti rajatakse läbi Kohtla Kaevanduspargi alade kulgev promenaad ja kaunist vaadet pakkuv vaatetorn.