Uudised

Sadakond kaevandusveterani kohtusid Kohtla kaevanduses

Rohkem kui 100 endist Eesti Energia kaevanduste töötajat kogunesid sel nädalal traditsioonilisel veteranide päeval, mille käigus külastati ka juba üle kümne aasta muuseumina tegutsevat endist Kohtla kaevandust. Nii mõnelegi tänasele muuseumikülastajale oli see taaskohtumine kunagise töömaaga.

Eesti Energia Kaevanduste veteranide päev toimub viiendat aastat. Kaevanduste juhatuse esimehe Veljo Aleksandrovi sõnul peab Eesti Energia oluliseks säilitada kontakt põlevkivitööstuse arendamisele kaasa aidanud endiste kolleegidega. „Veteranid on meie jaoks väga olulised inimesed, kes on suure osa oma elust kaevanduste heaks töötanud. Hea on näha, kuidas nende põliste mäemeeste silmad põlevkivitööstusest rääkides endiselt põlema lähevad. Loodan, et ka tänased noored on põlevkivitööstuse küljes südamega kinni kuni kõrge eani, sest tööpõld selles valdkonnas on lai,“ rääkis Veljo Aleksandrov.

Veteranide päeval jagasid Eesti Energia Kaevanduste juhid endistele kolleegidele infot nii kaevanduste kui ka laiemalt põlevkivitööstuse plaanide kohta. Kohtla kaevanduspark-muuseumi külastust pidas kaevanduste juht aga märgiliseks: „Meil on ühiskonnana mõistlik kasutada oma varamut võimalikult nutikalt ära. Üks selline varamu on endised tööstusalad. See, et juba 14 aastat tagasi meie endisesse Kohtla kaevandusse muuseum rajati, oli toona väga innovaatiline samm.“ Aleksandrovi sõnul on kaevanduspark-muuseum piirkonnale jätkuvalt nii oluline tööandja kui turismiobjekt, mis meelitab siia endiselt nii kodu- kui välismaiseid külastajaid.

"Praegu on käimas ekspositsiooni värskendamine ja siin lööb kaasa ka Eesti Energia. Kui väljapanek 2016. aastal valmis saab, võime loota, et Kohtla kaevanduspark-muuseum saab veelgi külastatavamaks ja sütitab ehk nii mõneski koolilapses soovi tulevikus mäendust õppima minna," sõnas kaevanduste juht.

Endiste kaevandustöötajate esindaja, MTÜ Eesti Põlevkivi juht Aleksei Kisseljovi sõnul olid veteranid väga rahul, et nad viidi ühiselt Kohtla kaevanduspark-muuseumi külastama ning anti taas võimalus kaevanduste juhtidega kohtuda. „Meile on sellised kohtumised väga vajalikud. Need meenutavad, et meie, veteranid oleme oma endisele tööandjale jätkuvalt olulised, et meie peale mõeldakse ja meie nimel pingutatakse,“ võttis ta veteranide päeval kõlanud emotsioonid kokku.

Eesti Energia kaevandused on Ida-Virumaa suurim tööandja. Estonia allmaakaevanduses, Narva põlevkivikarjääris ning raudtee- ja logistikaüksuses töötab kokku ligi 2800 inimest.