Uudised

Kuidas on kindlustatud teie elektriseadmed?

Tehnika kiire areng toob meie kodudesse aina uusi ja veelgi nutikamaid elektriseadmeid, mille rikkiminek meie elu tõeliselt häirib. Seepärast on oluline neid rohkem kaitsta. Sõltumata sellest, missuguselt elektrimüüjalt te elektrit ostate, on osa elektrivõrgust tulenevatest riskidest juba seadusega maandatud.

Kui juhtub, et teie koduse elektriseadme rikke on põhjustatud võrguettevõtte poolt kontrollitav sündmus, näiteks lülitamine või liini rike, saate esitada võrguettevõtjale kahjunõude avalduse. Sellistest riketest tulenevate riskide vastu ei ole vaja sõlmida eraldi lepingut või maksta täiendavaid tasusid. Seaduse järgi vastutab võrguettevõtja elektrivõrgu häiretest tarbijale tekkinud kahju eest.

Kahjude ennetamine

Elektrivõrgus esineb aeg-ajalt paratamatult häireid – ka neid, mille puhul võrguettevõtja tarbijale tekkinud kahjusid ei hüvita. Sellisteks kahjudeks on vääramatu jõu, näiteks tormide ja äikese, aga ka loomade ja lindude poolt tekitatud kahju. Seetõttu tuleks elutähtsate, tundlike või hinnaliste elektriseadmete puhul ka ise kahjude ennetamisse panustada, näiteks spetsiaalsete kaitseseadmete paigaldamisega. Lisainfo saamiseks pöörduge elektritööde spetsialisti poole, kes oskab soovitada just teie kodule sobivaid seadmeid.

Tasub meeles pidada, et esmane ja lihtsaim viis kodust lahkudes või äikese ajal oma kodumasinaid kaitsta on need eemaldada vooluvõrgust. Seade jääb terveks ja te säästate sel moel ka raha, sest keskmise kodu aastasest elektrikulust moodustavad 10% just ooterežiimil seisvad seadmed. Selle raha võiks kulutada ju hoopis teatri- või kontserdipiletile või mõnele toredale hobile!

Loomulikult võib soovi korral soetada endale kindlustusfirmalt ka täiendava kodukindlustuse, mis annab kompleksse ja mitmekülgse kaitse kõigi teiste võimalike koduga seotud riskide vastu. Nii näiteks pakub kodukindlustus abi veeuputuse, tuleõnnetuse, äiksest tulenenud kahjude, varguste ja muu taolise korral. Kodukindlustuse sõlmimiseks või lisainfo saamiseks tasub pöörduda kindlustusseltsi poole.