Uudised

Eesti Energia tunnustas füüsikatalente

Pühapäeval selgusid Tartu Ülikoolis toimunud Eesti füüsikaolümpiaadi võitjad. Eesti Energia panustas noorte talentide tunnustamisse 500-eurose auhinnafondiga.

Eesti Energia eriauhinda sai viis noort füüsikatalenti, keda valis koguvõistluse parimatest füüsikaolümpiaadi žürii.

Eesti Energia välise järelkasvu projektijuht Mirjam Lindpere sõnul on Eesti Energiale koostöö ülekoolidega väga oluline ja hea meel oli näha nii palju noori, kelle huvi õpingute vastu ja tase reaalainetes on niivõrd tugevad. „Loodame, et noored jätkavad oma õpinguid sama edukalt ning muidugi oleks meil hea meel juba mõne aasta pärast näha neid Eesti Energia ridades,“ ütles Mirjam.

Eesti Energia eripreemia pälvisid: Mark Gerassimenko – silmapaistev võistleja Ida-VirumaaltPaul Kerner (Tallinna Tõnismäe Reaalkool, 9. kl) – elektriülesannete eduka lahendamise eestRao Zvorovski (Tallinna Reaalkool, 9. kl) – elektriülesannete eduka lahendamise eestRichard Luhtaru (Miina Härma Gümnaasium, 7. kl) – noorim võistlejaUku-Kaspar Uustalu (Tallinna Reaalkool, 12. kl) – parim eksperimentaator

Lisaks Eesti Energiale panid parimatele võistlejatele auhinnad välja ka mitmed teised Eesti ettevõtted ja ülikoolid, kes soovisid eriliselt rõhutada reaalhariduse tähtsust ühiskonnas. Tunnustades seda initsiatiivi, avaldas Tartu Ülikooli teaduskooli direktor Viire Sepp lootust, et kõrge teadmiste tasemega olümpiaadi paremikust sirgub tubli järelkasv ettevõtete spetsialistide ridadesse.

Gümnaasiumi arvestuses võitis olümpiaadi Kristjan Kongas, talle järgnes napilt Oliver Nisumaa (mõlemad Tallinna Reaalkool, 10. kl, õp Mart Kuurme). On märkimisväärne, et 10. klassi õpilased on edukalt suutnud edestada vanemaid gümnaasiumiõpilasi. Põhikooli arvestuses võitis Kaarel Hänni (Tallinna Prantsuse Lütseum, 8. kl, õp Maret Ney). Teiseks tuli Mark Gerassimenko (Kohtla-Järve Maleva põhikool, 9. kl, õp Ljudmila Žuravljova). Olümpiaadi tulemuste alusel nimetatakse ka rahvusvahelise füüsikaolümpiaadi (IPhO) võistkonna kandidaadid.

Füüsikaolümpiaadi lõppvooru oli kutsutud 119 õpilast üle Eesti. Õpilased valiti välja õppeaasta jooksul toimunud lahtise võistluse ning olümpiaadi piirkonnavooru tulemuste põhjal. Olümpiaadi žürii oli ette valmistanud ülesandekomplektid nii gümnaasiumile kui põhikoolile, mis sisaldasid kümmet teooriaülesannet ning kaht eksperimentaalülesannet.