Uudised

Eesti Energia õlitoodang oli läbi aegade suurim

Eesti Energia Õlitööstuse põlevkiviõli toodang oli eelmisel aastal läbi aegade suurim ning jõudis 214 000 tonnini. Ettevõte teenis õlitoodete müügilt 91,1 miljonit eurot müügitulu, mis on 17% rohkem kui möödunud aastal.

Kuigi uue õlitehase panus jäi seadistustegevuste tõttu oodatust väiksemaks, saavutas ettevõte töösoleva õlitehase tootlikkuse kasvu abil kõigi aegade parimad tootmis- ja müügitulemused.

Eesti Energia Õlitööstuse juhi Igor Kondi sõnul käivad tööd uue õlitehase tootmisprotsessi stabiliseerimiseks. “Eelmisel aastal muutsime tehases mitmete osade projektlahendusi ja kõrvaldasime puudujääke. Tänaseks oleme selgitanud välja protsessi nõrgad kohad ja jätkame vajalike muudatustega tehase stabiilse töö saavutamiseks,” kirjeldas Kond uue õlitehase seadistamisprotsessi.

Põlevkiviõli müügitulu kasvatasid lisaks kasvanud tootmismahule ka edukad riskimaandamistehingud. Vedelkütuste müügihind kasvas 6% hoolimata sellest, et raske kütteõli hind maailmaturul langes 11%.

Põlevkiviõlitoodete nõudlus oli eelmisel aastal stabiilne nii Eestis kui eksporditurgudel. Põlevkiviõli toodete peamised tarbijad on soojatootjad, energeetikaettevõtted, teedeehitajad, põllumajandustootjad ning laevakütuste tootjad ja müüjad.

Eesti Energia on põlevkivist õli tootnud enam kui 30 aastat. Ida-Virumaal Vaivara vallas Auvere külas asuv õlitehas Enefit140 valmis aastal 1980. Sealsamas on seadistamisel ka kahekordse võimsusega ja uuendatud tehnoloogial põhinev õlitehas Enefit280. Käimas on tehase testimine ja tootmisprotsessi stabiliseerimine, lühemaajaliselt on tehas töötanud kuni 85% võimsusega.